Sałatka śledziowa z pomidorowym serkiem wiejskim na krakersach

4.5 (171 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Śledzie z ziarenkami serka wiejskiego w śmietanie z dodatkiem ketchupu. Bardzo smaczna sałatka śledziowa w nieco innym towarzystwie niż zwykle. Podana na słonych krakersach jest propozycją na świetną przekąskę imprezową.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety śledziowe marynowane w oleju
    200 g serka wiejskiego
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki ketchupu łagodnego
    1/2 cebuli białej
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 opakowanie krakersów
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Sałatka śledziowa z pomidorowym serkiem wiejskim na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek wiejski wymieszać z gęstą śmietaną i ketchupem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do serka razem z pokrojonymi filetami śledziowymi. Można też wykorzystać śledzie solone, ale najpierw muszą być wymoczone w wodzie i osuszone. Sałatkę wymieszać doprawiając solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem nakładać łyżką porcję sałatki na krakersa ozdabiając natką pietruszki i kleksem z ketchupu.

    Jeżeli chcemy uzyskać śledzie bardziej pikantne polecam zamienić ketchup łagodny na ostry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Sałata Serek Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować