Śledzie z ziarenkami serka wiejskiego w śmietanie z dodatkiem ketchupu. Bardzo smaczna sałatka śledziowa w nieco innym towarzystwie niż zwykle. Podana na słonych krakersach jest propozycją na świetną przekąskę imprezową.
Sałatka śledziowa z pomidorowym serkiem wiejskim na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek wiejski wymieszać z gęstą śmietaną i ketchupem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do serka razem z pokrojonymi filetami śledziowymi. Można też wykorzystać śledzie solone, ale najpierw muszą być wymoczone w wodzie i osuszone. Sałatkę wymieszać doprawiając solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem nakładać łyżką porcję sałatki na krakersa ozdabiając natką pietruszki i kleksem z ketchupu.
Jeżeli chcemy uzyskać śledzie bardziej pikantne polecam zamienić ketchup łagodny na ostry.
Komentarze