SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lubię łączyć smaki i tworzyć nowe oryginalne dania.

  • Łatwy

Składniki:


  • - filety śledziowe: 0.5 kilograma
    - jabłka winne: 2 sztuki
    - ziemniaki ugotowane w łupinie: 5 sztuk
    - ogórki kiszone: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - burak czerwony ugotowany: 1 sztuka
    - orzechy włoskie posiekane: 3 łyżki
    - gęsta śmietana: 1 szklanka
    - majonez: 2 łyżki
    - marynowany buraczek: 1 sztuka
    - cukier, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - natka pietruszki pęczek: 0.25 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śledziowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe mocz około 2 godziny w wodzie. Następnie wyjmij, osusz i pokrój w małą kostkę.
  • 2. Obierz jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i buraczek i pokrój w drobna kosteczkę.
  • 3. Orzechy wymieszaj z połową śmietany i majonezu. Dopraw cukrem i pieprzem. Można dodać trochę soku z cytryny.
  • 4. Zmieszaj w misce śledzie, ziemniaki, cebulę, ogórki, buraczek i jabłka. Dodaj pozostały majonez i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę delikatnie, ale dokładnie.
  • 5. Podziel sałatkę na 6 porcji. Każdą włóż do natłuszczonej miseczki. Delikatnie ugnieć, a następnie wyłóż na talerz, jak babkę z piasku.
  • 6. Brzegi sałatki udekoruj masą orzechową. Wokół każdej porcji ułóż półplasterki jabłka (skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały), poprzekładanych plasterkami buraczka. Całość przybierz natką i mocno schłódź.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować