Sałatka śledziowa z jajkiem i rzeżuchą

0 (0 ocen)

Sałatka jest kolorowa i smaczna, więc z powodzeniem może zagościć na światecznym stole jako przystawka

Składniki:

  • 1-2 liście sałaty lodowej
    1 podwójny filet ze śledzia typu Bismarck
    1 jajko ugotowane na twardo
    1/4 czerwonej papryki
    kilka plasterków świeżego ogórka
    rzeżucha do posypania
    łyżka majonezu
    łyżka jogurtu naturalnego
    łyżeczka musztardy

Sałatka śledziowa z jajkiem i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę, paprykę i ogórka opłukać, osuszyć.
    Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki.
    Paprykę pokroić w paseczki, ogórka w plasterki.
    Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki.
    Ugotowane na twardo, wystudzone jajko, obrać, pokroić na osiem części.
    Na talerzyku rozłożyć kawałki sałaty, śledzia, jajka, papryki i ogórka.
    Majonez roztrzepać z jogurtem i musztardą.
    Sałatkę polać sosem, posypać rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy