Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką

0 (0 ocen)

Prosta, szybka w przygotowaniu sałatka ze śledziem. Sprawdzi się na świątecznym stole. Taką sałatkę możemy przygotować w dużej misce jak i również wydzielić porcje dla każdego (podając na talerzykach w formie kopuł).

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe marynowane
    1 cebula
    Pęczek rzodkiewek
    0,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    3 łyżki śmietany 18%
    Koperek
    Sól
    Pieprz

Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z filetów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Śledzie mieszamy z cebulką i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę układamy na dnie salaterki. Następnie układamy rzodkiewkę i resztę śledzi. Odwracamy salaterkę na talerzyk i górę obsypujemy koperkiem.

Porady

Podane składniki wystarczą na jedną kopułę na talerzyku deserowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy