Sałatka śledziowa z burakiem i czerwoną cebulą

3.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka śledziowa ze zdrowymi dodatkami – czerwona cebula i buraczki. Dekoracyjna i zdrowa. Typowo jesienna. Idealny dodatek do śniadania i na stół świąteczny. Można zabrać do pracy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 porcję:
    2 duże płaty śledziowe solone matiasy
    3 średnie ugotowane buraczki
    1 czerwona cebula
    Przyprawy:
    3 łyżki oleju roślinnego
    Sól, pieprz czarny mielony
    10 ziarenek pieprzu czarnego
    Do dekoracji – listki laurowe suszone i zielone
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z burakiem i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić – część w piórka a część w drobną kostkę, sparzyć na sitku, osączyć. Ugotowane buraczki obrać, pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem i 1 łyżką oleju. Wymieszać. Platy śledziowe wcześniej wymoczyć, osączyć, pokroić w wąskie paski, oprószyć delikatnie mielonym pieprzem, skropić 2 łyżkami oleju. Na salaterce ułożyć składniki sałatki, udekorować listkami laurowym i paskami buraczków, posypać ziarnka pieprzu. Sałatkę schłodzić w lodówce 2-3 godziny.

Porady

1. do sałatki można wykorzystać śledzie z zalewy, będzie krótszy czas oczekiwania. 2. cebulę można nie parzyć wrzątkiem na sitku, wystarczy posypać delikatnie solą, odstawić na kilka minut i osączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować