Sałatka śledziowa z ogórkiem i burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę, następnie odcedzamy i kroimy w kostkę. Śledzie skrapiamy 4 łyżkami soku z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W osobnych garnkach gotujemy buraczki oraz ziemniaki, studzimy i obieramy ze skórki. Jabłko, ogórki oraz cebulę i kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Buraki skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Śledzie mieszamy z jabłkiem, cebulą, ziemniakami oraz ogórkami. Dodajemy śmietanę, majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy paskami naprzemiennie buraczki i śledzie. Sałatkę wstawiamy do lodówki aby się przegryzła, Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze