Sałatka śledziowa w sosie z brandy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna sałatka ze śledzi, z dodatkiem różowego sosu z brandy. Polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g śledzi matiasów z zalewy olejowo- octowej
    200 g groszku konserwowego
    160 g ogórka konserwowego
    50 g obranej cebuli czerwonej
    130 g obranego słodkiego jabłka

    Sos różowy z brandy:
    3 czubate łyżki majonezu dekoracyjnego "Winiary"
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka pikantnego keczupu
    30 ml brandy
    sól, cukier puder- do smaku
    szczypta chilli w proszku



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka śledziowa w sosie z brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie matiasy 1. Śledzie matiasy osuszamy na papierowym ręczniku.
  • pokrojone w kostkę matiasy 2. Kroimy w kostkę.
  • śledzie i groszek konserwowy 3. Śledzie przekładamy do miski. Wsypujemy osączony z zalewy groszek konserwowy.
  • ogórki konserwowe 4. Ogórka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.
  • obrane jabłko 5. Jabłko obieramy kroimy w kostkę. Łączymy z resztą składników w misce.
  • pokrojona cebulka 6. Cebulkę obieramy, drobno kroimy. Dajemy do miski.
  • składniki sałatki śledziowej 7. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
  • majonez, śmietana, keczup 8. Wykonanie sosu :
    Do miseczki dodajemy majonez, śmietanę, keczup.
  • chilli w proszku 9. Wsypujemy chilli w proszku. Mieszamy.
  • brandy w sosie majonezowym 10. Wlewamy brandy. Wsypujemy cukier, sól- doprawiamy do smaku.
  • sos majonezowy z brandy 11. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
  • sałatka śledziowa z sosem z brandy 12. Składniki sałatki polewamy sosem. Lekko mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią aluminiową, schładzamy w lodówce przez kilka godz.
    Dekorujemy według uznania.
    Podajemy jako przystawkę do pieczywa na uroczysty lub świąteczny stół.
  • sałatka śledziowa w sosie z brandy- dekoracja świąteczna 13. Smacznego :)

Porady

Czas podany jest bez czasu schładzania. Wybierajmy śledzie świeże, jasne. Jeśli są mocno octowe możemy je wymoczyć w zimnej wodzie. Groszek konserwowy po odlaniu zalewy, przepłukujemy na sicie- zimną wodą. Cebulkę możemy sparzyć. Musimy dobrze do smaku doprawić sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować