Sałatka śledziowa z cebulką, serem żółtym, groszkiem, kukurydzą w sosie pomidorowo-majonezowym smakuje wyśmienicie. Jej smak pozostaje na długo w pamięci.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- 6szt. średniej wielkości solonych filetów śledziowych typu matias,
- 1/2 puszki groszku cukrowego konserwowego,
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone,
- 3 średniej wielkości ogórki konserwowe,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 200g sera żółtego w kawałku + 3 plasterki,
- 1/2 szklanki łagodnego ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szklanki majonezu,
- mały pęczek szczypiorku,
- pieprz do smaku.
Sałatka śledziowa w sosie pomidorowo-majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe moczymy w zimnej przegotowanej wodzie przez 2-3 godziny (gdy są bardzo słone wymieniamy wodę i moczymy do uzyskania odpowiedniego smaku).
Śledzie odsączamy z wody kroimy w cienkie paski (ok.1,5cm).
Cebulę kroimy w pół plasterki, przelewamy wrzątkiem, studzimy.
Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.
Kukurydzę i groszek odsączamy z wody na sitku.
Szczypiorek drobno kroimy.
Majonez mieszamy z ketchupem i majonezem.
Wszystkie składniki razem ze sobą delikatnie mieszamy, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą ( dla mnie sałatka jest wystarczająco słona) odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Sałatkę wykładamy do salaterki i ozdabiamy serowymi gwiazdkami wykrojonymi specjalną foremką.
Komentarze