Sałatka śledziowa w sosie pomidorowo-majonezowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sałatka śledziowa z cebulką, serem żółtym, groszkiem, kukurydzą w sosie pomidorowo-majonezowym smakuje wyśmienicie. Jej smak pozostaje na długo w pamięci.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 6szt. średniej wielkości solonych filetów śledziowych typu matias,
    - 1/2 puszki groszku cukrowego konserwowego,
    - 3 średniej wielkości ogórki kiszone,
    - 3 średniej wielkości ogórki konserwowe,
    - 2 średniej wielkości cebule,
    - 1/2 puszki kukurydzy,
    - 200g sera żółtego w kawałku + 3 plasterki,
    - 1/2 szklanki łagodnego ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
    - 1/2 szklanki majonezu,
    - mały pęczek szczypiorku,
    - pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa w sosie pomidorowo-majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczymy w zimnej przegotowanej wodzie przez 2-3 godziny (gdy są bardzo słone wymieniamy wodę i moczymy do uzyskania odpowiedniego smaku).
    Śledzie odsączamy z wody kroimy w cienkie paski (ok.1,5cm).
    Cebulę kroimy w pół plasterki, przelewamy wrzątkiem, studzimy.
    Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.
    Kukurydzę i groszek odsączamy z wody na sitku.
    Szczypiorek drobno kroimy.
    Majonez mieszamy z ketchupem i majonezem.
    Wszystkie składniki razem ze sobą delikatnie mieszamy, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą ( dla mnie sałatka jest wystarczająco słona) odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
    Sałatkę wykładamy do salaterki i ozdabiamy serowymi gwiazdkami wykrojonymi specjalną foremką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować