Sałatka śledziowa w buraczanych łódeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe moczyć w wodzie do uzyskania odpowiedniego nasolenia.
Pamiętając, żeby przynajmniej 2 razy zmienić wodę.
Następnie filety pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i razem z jabłkiem i ogórkami pokroić w kostkę.
Dodać do ryby.
Natkę pietruszki posiekać.
Groszek i natkę również dodać do ryby.
Przyprawić do smaku pieprzem.
Wymieszać.
Burak zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości.
Obrać, ostudzić i zetrzeć na szatkownicy do kapusty w cienkie plasterki.
Na plaster buraka nałożyć porcję sałatki.
Tak postępować do wykorzystania składników.
Sałatkę w buraku ułożyć dookoła talerza.
Jogurt, majonez i sok z cytryny wymieszać.
Sos przełożyć do małej miseczki.
Ustawić na środku talerza z sałatką w łódeczkach.
Komentarze