Sałatka śledziowa w buraczanych łódeczkach

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 1 osoby

bardzo efektowna

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 większy burak
    3 filety śledziowe matjasy
    3 ogórki kiszone
    1 cebula
    1 jabłko
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1 mały jogurt naturalny
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    pieprz do smaku

Sałatka śledziowa w buraczanych łódeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczyć w wodzie do uzyskania odpowiedniego nasolenia.
    Pamiętając, żeby przynajmniej 2 razy zmienić wodę.
    Następnie filety pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i razem z jabłkiem i ogórkami pokroić w kostkę.
    Dodać do ryby.
    Natkę pietruszki posiekać.
    Groszek i natkę również dodać do ryby.
    Przyprawić do smaku pieprzem.
    Wymieszać.
    Burak zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości.
    Obrać, ostudzić i zetrzeć na szatkownicy do kapusty w cienkie plasterki.
    Na plaster buraka nałożyć porcję sałatki.
    Tak postępować do wykorzystania składników.
    Sałatkę w buraku ułożyć dookoła talerza.

    Jogurt, majonez i sok z cytryny wymieszać.
    Sos przełożyć do małej miseczki.
    Ustawić na środku talerza z sałatką w łódeczkach.

    Sałatkę przed konsumpcją można polewać sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy