Sałatka śledziowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Śledzie z dodatkami

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów śledziowych w oleju,
    5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
    Marynowana papryka cztery podłużne plastry,
    2 kwaszone ogórki.
    1 cebula, może być czerwona,
    Pól puszki białej fasoli może być też czerwona,
    1 pęczek koperku,
    Sok wyciśnięty z 1 cytryny
    Sól, pieprz do smaku,

Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety osącz, pokrój. Ziemniaki obierz, potnij w plastry. Marynowaną paprykę osącz, pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka, a ogórki w cienkie plasterki.
    Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
    2. Fasolę opłucz na sitku wodą. Dobrze osącz.. Przygotowane składniki(oprócz koperku) przełóż do dużej salaterki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw solą (ostrożnie, bo śledzie są słone) i pieprzem.
    3. Składniki delikatnie przemieszaj. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy