Sałatka śledziowa

0 (0 ocen)

Prosta, ale efektowna i bardzo smaczna sałatka śledziowa.

Składniki:

  • zestaw A:
    składniki podstawowe:
    4 buraki upieczone w mundurku
    300-400 g filetów śledziowych
    100 g kaszy pęczak lub mieszanki Multigrano z siemieniem lnianym

    składnik podstawowy dodatkowy:
    4-5 łyżek majonezu, użyłam domowego

    składniki robocze:
    szalotka
    pieprz czarny
    sok z cytryny

    dekoracja:
    skórka z cytryny
    pieprz kolorowy
    natka pietruszki
    bazylia

Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

    Buraki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

    Śledzie kroimy na kawałki, dodajemy do nich posiekaną szalotkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku pieprzem.

    Sałatkę układamy warstwami na półmisku lub robimy porcję dla każdego za pomocą pierścienia.

    Na spód układamy ugotowaną kaszę, następnie śledzie z szalotką. Warstwę śledziową smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy buraczki.

    Przygotowane porcje ozdabiamy skórką z cytryny, natką pietruszki, bazylią i czerwonym pieprzem.

Porady

Sałatkę najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, wtedy smaki się "przegryzą". Użyłam domowego majonezu z gotowanych jajek z koperkiem > http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/majonez-koperkowy-z-gotowanych-jajek ale można użyć również gotowego majonezu, wtedy wystarczy dodać do niego posiekanego koperku.

Komentarze

Podobne przepisy