Bardzo prosty przepis na ciekawą kompozycję smakową.
20 min
Składniki:
20 dag ryżu,
2 łyżki masła,
pół małego słoiczka dyni w occie,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
20 dag pieczarek,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
ostra papryka
Sałatka ryżowo - pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osącz i wymieszaj z łyżeczką masła, by się nie posklejał.
2.Dynię osącz z zalewy, dodaj do ryżu.
3.Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki, oprósz solą i pieprzem. Smaż, aż wyparuje cały płyn. Ostudź, dodaj do ryżu.
4.Sałatkę wymieszaj z 1 łyżką posiekanej natki, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Komentarze