składniki podstawowe zestaw nr 1:
150 g wędzonego halibuta
ugotowany woreczek ryżu jaśminowego
garść młodego szpinaku
składnik podstawowy dodatkowy:
szalotka
składniki robocze:
kawałek świeżej papryczki chili
sól himalajska różowa
pieprz kolorowy
łyżeczka pieprzu czerwonego w całości
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka majonezu
łyżka serka śmietankowego typu Philadelphia
dekoracja:
bułka grahamka
ogórek
pomidor żółty
zielone pomidorki koktajlowe
chili pokrojone w paski
świeże zioła
Sałatka ryżowa z wędzonym halibutem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowany ryż przesypujemy do salaterki.
2.Dodajemy rozdrobnionego halibuta i drobno posiekany szpinak.
3.Sałatkę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i przyprawami. Dodajemy majonez oraz serek.
4.PROPOZYCJA PODANIA:
Na talerzu z cienko pokrojonego ogórka robimy kratkę. Półplasterki pomidora składamy w różę, z pietruszki, szpinaku układamy listki. Na kratce z ogórka układamy porcję sałatki - ozdabiamy ją paseczkami z papryczki chili i pomidorkami. Z boku talerza układamy połówkę bułki (bułka nie jest konieczna).
Komentarze