Czasami robię ją sobie na śniadanie, jest smaczna, pożywna i kolorowa.
10 min
Składniki:
główne składniki:
ryż jaśminowy lub inny dowolny 6 łyżek
marchewka 1 duża lub 2 małe
seler naciowy - łodygi z liśćmi 2 sztuki
papryka czerwona 2 plastry
buraki czerwone 2 mniejsze lub 1 większy
kiełbasa szynkowa lub inna wędlina/szynka 2 plastry
delikatny sos:
oliwa z oliwek 3 łyżki
sok z połowy cytryny 2 łyżki
syrop klonowy 0.5 łyżeczki
sól i pieprz (do smaku)
Sałatka ryżowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukany ryż gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
2.Buraczki w łupinach gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku, studzimy i obieramy, kroimy na mniejsze części. Obraną i umytą marchewkę kroimy na półplasterki. Umyty seler naciowy kroimy na półksiężyce, umytą czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę
3.Kiełbasę szynkową/szynkę kroimy w większą kostkę. Liście selera naciowego rwiemy na mniejsze części.
4.Sos: mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, syropem klonowym, solą i pieprzem.
5.Do dwóch miseczek wykładamy po połowie ryżu, dodajemy odpowiednio marchewkę, seler, paprykę, buraczki, szynkę i posypujemy liśćmi selera naciowego, polewamy delikatnym sosem. Spożywamy od razu lub starannie mieszamy i odkładamy do lodówki na 20 minut - wtedy sałatka nabierze ślicznego różowego koloru od buraczków.....
Porady
Smakuje mi z dodanym jednym ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę) do sosu. Jednak na śniadanie nie każdy może jeść czosnek....
Komentarze