Sałatka ryżowa z warzywami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Czasami robię ją sobie na śniadanie, jest smaczna, pożywna i kolorowa.

  • 10 min

Składniki:

  • główne składniki:
    ryż jaśminowy lub inny dowolny 6 łyżek
    marchewka 1 duża lub 2 małe
    seler naciowy - łodygi z liśćmi 2 sztuki
    papryka czerwona 2 plastry
    buraki czerwone 2 mniejsze lub 1 większy
    kiełbasa szynkowa lub inna wędlina/szynka 2 plastry

    delikatny sos:
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    sok z połowy cytryny 2 łyżki
    syrop klonowy 0.5 łyżeczki
    sól i pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki Ser

Sałatka ryżowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukany ryż gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
  • kroimy składniki 2. Buraczki w łupinach gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku, studzimy i obieramy, kroimy na mniejsze części. Obraną i umytą marchewkę kroimy na półplasterki. Umyty seler naciowy kroimy na półksiężyce, umytą czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę
  • 3. Kiełbasę szynkową/szynkę kroimy w większą kostkę. Liście selera naciowego rwiemy na mniejsze części.
  • 4. Sos: mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, syropem klonowym, solą i pieprzem.
  • 5. Do dwóch miseczek wykładamy po połowie ryżu, dodajemy odpowiednio marchewkę, seler, paprykę, buraczki, szynkę i posypujemy liśćmi selera naciowego, polewamy delikatnym sosem. Spożywamy od razu lub starannie mieszamy i odkładamy do lodówki na 20 minut - wtedy sałatka nabierze ślicznego różowego koloru od buraczków.....

Porady

Smakuje mi z dodanym jednym ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę) do sosu. Jednak na śniadanie nie każdy może jeść czosnek....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować