Sałatka ryżowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Sałatka z bardzo smacznym ryżem basmati i tuńczykiem w roli głównej. Dla urozmaicenia w sałatce znalazł się dodatkowo brokuł gotowany na parze. Sałatka zyskała na smaku i stała się bardziej kolorowa. Zachęcam do przygotowania ryżu basmati takiego sypanego, wystarczy tylko dodatkowe 30 minut.

Składniki:

  • 2 szklanki suchego ryżu basmati
    2 puszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej po 170 g)
    1 duża papryka czerwona
    1 duża cebula
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    1/2 średniego brokuła
    1 - 2 ogórki kiszone
    5 jajek
    200 g sera żółtego (u mnie Gouda)
    200 ml majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy)
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ryżowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż opłukać na sitku wodą, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 3 szklankami lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Gotować od momentu zagotowania się 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu, ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wymieszać i wystudzić.
  • 2. Brokuła umyć, oczyścić, podzielić na różyczki i gotować na parze 5 - 10 minut (nie więcej), ma być lekko twardy, ale nie surowy. Wystudzić i podzielić na mniejsze kawałki.
  • 3. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na drobne, cienkie kawałeczki.
  • 4. Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i przelać na sitku wrzątkiem.
  • 5. Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 6. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 7. Tuńczyka wyjąć z puszki i podzielić na drobniejsze części.
  • 8. Ogórki obrać i drobno pokroić.
  • 9. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • 10. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
    Jeść od razu lub po schłodzeniu.

Porady

Duża porcja dla 3 - 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować