Sałatka ryżowa z pieczonym kurczakiem, awokado i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone mięso solimy, posypujemy papryką słodką i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Na kilka minut przed końcem pieczenia rozchylamy folię, aby mięso się zarumieniło.
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, a gdy przestygnie, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz fasolę. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, dodajemy do reszty składników. Dodajemy również kurczaka pokrojonego w kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i mieszamy wszystkie składniki.
Przygotowujemy sos: do słoiczka wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy jogurt, majonez i musztardę. Potrząsamy energicznie, aż składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wlewamy sos do sałatki, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze