Lekka i pożywna sałatka ryżowa z pieczonym łososiem, marchewką, dymką i nadającemu charakteru całej sałatce – dressingiem na bazie soku z limonki.
30 min
Składniki:
100 g ryżu
250 g fileta z łososia bez skóry
1 duża marchewka
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
skórka otarta z 1 limonki
sezam
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju
Sałatka ryżowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotuję według instrukcji z opakowania. Łososia oprószam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, skraplam odrobiną soku z cytryny. Filet układam na foli aluminiowej, zawijam szczelnie. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15-17 minut. Marchewkę obieram i kroję w słupki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam marchew, smażę przez chwilę, następnie dodaję 3 łyżki wody, przykrywam, dusze do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dymkę i szczypior kroję w plasterki. Przygotowuję dressing : do kubeczka wlewam oliwę, dodaję sok z limonki, sporą szczyptę soli i trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu, mieszam aż wszystko się połączy. Ugotowany ryż wrzucam do miski, upieczonego łososia dzielę na mniejsze kawałki, dodaję do ryżu. Dodaję również marchew, dymkę i część szczypiorku, polewam dressingiem, mieszam. Nakładam do miseczek. Z wierzchu posypuję pozostałym szczypiorkiem i sezamem.
Komentarze