Sałatka ryżowa z łososiem

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Lekka i pożywna sałatka ryżowa z pieczonym łososiem, marchewką, dymką i nadającemu charakteru całej sałatce – dressingiem na bazie soku z limonki.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g ryżu
    250 g fileta z łososia bez skóry
    1 duża marchewka
    2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
    skórka otarta z 1 limonki
    sezam
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    1 łyżka oleju

    Dressing :
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z limonki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ryżowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuję według instrukcji z opakowania. Łososia oprószam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, skraplam odrobiną soku z cytryny. Filet układam na foli aluminiowej, zawijam szczelnie. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15-17 minut. Marchewkę obieram i kroję w słupki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam marchew, smażę przez chwilę, następnie dodaję 3 łyżki wody, przykrywam, dusze do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dymkę i szczypior kroję w plasterki. Przygotowuję dressing : do kubeczka wlewam oliwę, dodaję sok z limonki, sporą szczyptę soli i trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu, mieszam aż wszystko się połączy. Ugotowany ryż wrzucam do miski, upieczonego łososia dzielę na mniejsze kawałki, dodaję do ryżu. Dodaję również marchew, dymkę i część szczypiorku, polewam dressingiem, mieszam. Nakładam do miseczek. Z wierzchu posypuję pozostałym szczypiorkiem i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować