Sałatka ryżowa z kaparami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Czas na imprezę :)

  • 35 min

Składniki:

  • szklanka ryżu długoziarnistego
    2 jajka
    4 pomidory
    4 filety anchois
    łyżeczka kaparów
    2 łyżki oliwek nadziewanych papryką
    4 łyżki oliwy
    łyżeczka musztardy
    cytryna
    tymianek
    pół pęczka świeżej bazylii
    sól
    biały pieprz

Sałatka ryżowa z kaparami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ryżowa z kaparami i oliwkami 1. Ryż opłukałem, osączyłem na sicie, wsypałem do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki).
    Gotowałem na małym ogniu, aż napęczniał, około 20 minut. Odcedziłem, przelałem zimna wodą, żeby ziarna się nie sklejały, osączyłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki.
    Wymieszałem oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, tymiankiem i posiekana bazylią. Przyprawiłem solą i białym pieprzem. Ryż wsypałem do salaterki, polałem przygotowanym sosem, dokładnie wymieszałem. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na cząstki. Połowę dodałem do ryżu.
    Sałatkę przybrałem pozostałymi pomidorami, jajkami, kaparami, pokrojonymi oliwkami i filecikami anchois.

Komentarze

Podobne przepisy