Lekka sałatka z brązowym ryżem, a do tego jabłka, surowy seler korzeniowy i dodatkowo rodzynki oraz prażone ziarna słonecznika. Sałatka w stylu orientalnym – w sam raz na lekki obiad, kolację lub imprezową przekąskę.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g suchego ryżu brązowego długoziarnistego
2 średnie jabłka (łącznie 250 g)
200 g obranego selera korzeniowego
1 średnia biała cebula (100 g)
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g rodzynków
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 kopiasta łyżeczka curry w proszku
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka ryżowa z jabłkiem i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić, następnie przełożyć do miski. Dodać pozbawione gniazd nasiennych, obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz seler starty na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wlać sos sojowy i sok z cytryny – wymieszać.
2.Do składników dołożyć obraną i posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sparzone i osączone rodzynki, ziarna słonecznika oraz wsypać curry i wlać oliwę/olej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze