Sałatka ryżowa z jabłkiem i selerem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka z brązowym ryżem, a do tego jabłka, surowy seler korzeniowy i dodatkowo rodzynki oraz prażone ziarna słonecznika. Sałatka w stylu orientalnym – w sam raz na lekki obiad, kolację lub imprezową przekąskę.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu brązowego długoziarnistego
    2 średnie jabłka (łącznie 250 g)
    200 g obranego selera korzeniowego
    1 średnia biała cebula (100 g)
    2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    50 g rodzynków
    4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 kopiasta łyżeczka curry w proszku
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sałatki Sok Przystawki

Sałatka ryżowa z jabłkiem i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ryżowa z jabłkiem i selerem 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić, następnie przełożyć do miski. Dodać pozbawione gniazd nasiennych, obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz seler starty na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wlać sos sojowy i sok z cytryny – wymieszać.
  • Sałatka ryżowa z jabłkiem i selerem 2. Do składników dołożyć obraną i posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sparzone i osączone rodzynki, ziarna słonecznika oraz wsypać curry i wlać oliwę/olej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować