Sałatka ryżowa z burakiem i grillowanym indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować do miękkości. Odcedzić, zostawić do całkowitego odcięknięcia i ostudzenia. Buraka umyć, obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić do zimna.Indyka umyć, osuszyć i lekko rozbić. Oprószyć przyprawami. Patelnię grillową rozgrzać i usmażyć mięso. Lekko ostudzić. Orzechy nerkowca i włoskie posiekać na kawałki ale nie za drobno. Czystą i suchą patelnię rozgrzać i uprażyć orzechy
2.Do miski przełożyć ryż, dodać orzechy. Buraka pokroić w średniej wielkości kostkę, indyka też i przełożyć do miski z ryżem. Wymieszać. Dodać majonez, ocet balsamiczny i doprawić do smaku. Ponownie wymieszać. Odstawić na około godzinę do lodówki.
Smacznego!
Komentarze