Salatka ryzowa z brokulem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryz ugotowac w wywarze . Ostudzic .
2.Brokula podzielic na rozyczki ,umyc i ugotowac aldente (okolo 8 min. ) . Ostudzic.Wode w ktorej byl gotowany brokul nalezy zostawic ,przyda sie w momencie ,gdyby sos byl za gesty.
3.Papryke umyc ,osuszyc i podzielic na okolo 2 cm czesci
4.Przygotowanie dresingu:
mieszamymajonez ,jogurt ,oliwe z oliwek ,ocet I doprawiamy do maku sola ,pieprzem ,cukrem.
5.Tymianek myjemy ,osuszamy i siekamy .
6.Salami kroimy w paseczki.
7.Salami ,ryz ,warzywa ,tymianek i dressing laczymy razem. Gdyby salatka byla za sucha ,nalezy dodac 3-4 lyzkami wody z gotowania brokulow . Jezeli ktos lubi papryke w proszku ,mozna doprawic rownie paprika (ja nie doprawialam). Salatke odstawiamy do przegryzienia sie smakow.
Komentarze