Salatka ryzowa z brokulem i salami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Salatka dla wielbicieli salami.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Dla 4 osob :
    150 g ryzu (jasminowy ,risotto)
    300-350 ml wywaru warzywnego
    40 dkg brokula
    1 zolta paprika
    1 cebula
    200g salami
    tymianek


    Dresing:
    3 lyzki majonezu
    150 jogurtu
    1-2 lyzki octu do salatek
    1 lyzka oliwki z oliwek
    sol zilowa
    swiezo zmielony pieprz
    cukier

Salatka ryzowa z brokulem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz ugotowac w wywarze . Ostudzic .
  • 2. Brokula podzielic na rozyczki ,umyc i ugotowac aldente (okolo 8 min. ) . Ostudzic.Wode w ktorej byl gotowany brokul nalezy zostawic ,przyda sie w momencie ,gdyby sos byl za gesty.
  • 3. Papryke umyc ,osuszyc i podzielic na okolo 2 cm czesci
  • 4. Przygotowanie dresingu:
    mieszamymajonez ,jogurt ,oliwe z oliwek ,ocet I doprawiamy do maku sola ,pieprzem ,cukrem.
  • 5. Tymianek myjemy ,osuszamy i siekamy .
  • 6. Salami kroimy w paseczki.
  • 7. Salami ,ryz ,warzywa ,tymianek i dressing laczymy razem. Gdyby salatka byla za sucha ,nalezy dodac 3-4 lyzkami wody z gotowania brokulow . Jezeli ktos lubi papryke w proszku ,mozna doprawic rownie paprika (ja nie doprawialam). Salatke odstawiamy do przegryzienia sie smakow.

Porady

Salami mozna zastapic szynka lub inna wedlina.

Komentarze

Podobne przepisy