Sałatka ryżowa z bobem

0 (0 ocen)

Wegetariańska ryżowa sałatka z pomidorkami i bobem. Idealna na drugie śniadanie do pracy lub kolację.

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
    150g pomidorków koktajlowych
    150g bobu
    SOS:
    3 łyżki śmietany lub jogurtu
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz czarny
    1 łyżka natki pietruszki

Sałatka ryżowa z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu.
    Bób ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru (10min). Obrać z łupinek. Przygotować sos rozcierając śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Połączyć z natką pietruszki. Wlać do wystudzonego ryżu i dobrze wymieszać.. Dodać bób i pomidorki. Jeżeli są większe to pokroić. Delikatnie przemieszać i ewentualnie doprawić. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy