Sałatka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sałatka szybka do przygotwania, sycąca i ładnie wyglądajaca.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 100 g ryżu
    - 1 marchewka
    - 50 g groszku konserwowego
    - 50 g kukurydzy
    - kilka oliwek ( czarnych i zielonych)
    - 2 łyżki majonezu + 1 łyżka do dekoracji
    - 1 łyżka tuńczyka
    - sól i pieprz

Sałatka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie
    2. Oczyść marchew, pół pokrój w talarki , pół w kostke i ugotuj w osolonej wodzie.
    3. Odsącz groszek i kukurydze
    4. Zmieszaj ryż, groszek, kukurydze i kostki marchewki z 2 łyżkami majonezu
    5. Na dnie małej miseczki lub kubeczka ułóż talarki marchewki lub oliwki, nałóż sałatke i przewróć na góry nogami nadając sałatce łądny kształt.
    6. Ułóż na talerzu, z boku dodaj tuńczyka i łyżke majonezu.
    7. Chwyć widelec i Smacznego.

Porady

Sałatke można mieszać z różnymi warzywami ( ten typ podany w przepisie jest wersja oryginalną) Sałatce mozna nadawać różne kształty, mniejsze lub jeden większy. Podany przepis starcza na 4 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy