7 łyżek majonezu
100 g sera żółtego
6 jajek ugotowanych na twardo
27 sztuk krakersów solonych (ilość ciastek zależy o ich wielkości, mi po rozłożeniu wyszedł prostokąt o bokach 17/20 cm.)
1 mała cebula
1 puszka śledzi w pomidorach (można użyć również innych ryb np. tuńczyka, czy łososia)
szczypiorek
sól
pieprz
Sałatka rybna na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć a tarce o drobnych oczkach, wymieszać z 3 łyżkami majonezu i doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Ser zetrzeć a tarce o drobnych oczkach, dodać 4 łyżki majonezu i dobrze wymieszać.
3.Śledzie wyjąć z puszki na talerz, dodać drobno pokrojoną cebulę i rozgnieść widelcem.
4.Krakersy umieścić na płaskim talerzu(u mnie było to 9 sztuk, 3 na 3 ciastka) obok siebie, wyłożyć ser żółty i przykryć warstwą ciastek. Wyłożyć rybę, znowu ciastka i na to białka z majonezem. Posypać startymi na drobnej tarce żółtkami i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Porady
Przepis na tą sałatkę pochodzi ze strony http://ovkuse.ru/id/26001/, chociaż widziałam go również na stronach PP. Przepis trochę zmodyfikowałam, do własnych potrzeb.
Komentarze