Sałatka rosyjska

4.5 (186 ocen)

  • 50 min

Smaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej

  • 50 min

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę
    2 łyżki octu winnego z białego wina
    180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki
    2 duże marchewki , pokrojone w kostkę
    150 g zielonego groszku
    8 średnich ogórków konserwowych
    1 łyżka kaparów , odsączonych
    sól , czarny pieprz , świeżo zmielony
    4 łyżki oliwy z oliwek
    150 g majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia.
    Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa
    wrzuciłem do salaterki , dodałem kapary , ogórki konserwowe , sól , pieprz ,
    polałem oliwą dokładnie wymieszałem. Dodałem ¾ majonezu , ponownie wymieszałem. Sałatkę ozdobiłem pozostałym majonezem .
    Wstawiłem do lodówki , aby smaki się „przegryzły”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować