Sałatka recyklingowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Co zrobić z buraczkami, które zostały z zakwasu? Czy kiszone buraki nadają się tylko do kosza? Nie! Zróbmy z nich sałatkę! :) Czasami recyklingowe dania potrafią zaskoczyć swoim smakiem, mimo prostoty ich wykonania :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 50 g kiszonych buraków (z zakwasu)
    - 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
    - 1 duża marchewka
    - 1 duża czerwona papryka
    - 2 małe pomarańczowe papryki sweet
    - 150 g jogurtu naturalnego
    - 2 łyżeczki koperku
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i pieprz

Sałatka recyklingowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 dużą marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy al dente w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzamy i studzimy.

    Buraczki kiszone i wszystkie papryki kroimy w drobną kostkę.

    Kukurydzę odcedzamy z zalewy.

    Wszystkie składniki przekładamy salaterki.
  • sałatka 2. Przygotowanie sosu sałatkowego:

    Do miseczki przekładamy kremowy jogurt naturalny, dodajemy 2 łyżeczki suszonego koperku, łyżeczkę cukru brzozowego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Następnie powstały sos dodajemy do warzyw w salaterce, dokładnie mieszamy i gotowe!

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy