Sałatka pomidorowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

Sałatka na zimę według receptury całkowicie opracowanej przeze mnie. Exsperyment, który bardzo posmakował mojej Rodzince. Teraz już nie będziemy się głowić, co zrobić w sezonie z nadmiarem pomidorków koktajlowych i jabłek. Naprawdę polecam!

Składniki:

  • Składniki do wymieszania:
    4 i 1/2 kg pomidorów koktajlowych (np. różnokolorowe)
    1 i 1/2 kg jabłek
    1 kg białej cebuli
    1 duża główka czosnku
    1 pęczek mięty
    1 pęczek natki pietruszki

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    2 pojemniki musztardy stołowej (2 x 190g)
    2 i 1/2 szklanki cukru
    4 łyżki soli
    2 łyżki imbiru mielonego
    3 łyżki kminku całego
    1 opakowanie ziela angielskiego (15g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Przetwory

Sałatka pomidorowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka pomidorowo-jabłkowa 1. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, następnie zagotować. Zalewę lekko lub całkowicie wystudzić.
  • Sałatka pomidorowo-jabłkowa 2. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, owoce nie obrane ze skórki drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, następnie posiekać. Miętę i natkę pietruszki także posiekać. Rozdrobnione składniki wymieszać. Na końcu dołożyć całe pomidory koktajlowe i całość ponownie wymieszać.
  • Sałatka pomidorowo-jabłkowa 3. Mieszankę warzyw, jabłek i ziół nałożyć do słoików. Zalać zalewą (do ok. 2/3 wysokości) tak, by w każdym słoiku znalazł się kminek oraz ziele angielskie. Słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować 15 min.

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 12 słoików o pojemności ok. 1 L.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować