Sałatka pomidorowa ze smażonym awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zdarzyło mi się kupić twarde awokado, a jak wiadomo twarde nie jest zjadliwe...no więc spróbowałam "ugryźć" go z innej strony, pokroiłam w plastry i usmażyłam, o dziwo...udało się, owoc zmiękł :)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe + posiekana szalotka
    •1/2 twardego awokado + 1/3 łyżki soku z cutryny do jego skropienia
    •łyżka oliwy do smażenia
    •szczypta czosnku granulowanego + sól morska + świeżo mielony pieprz
    •łyżka posiekanych orzechów włoskich
    •gałązka koperku

Sałatka pomidorowa ze smażonym awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19wv2ts 1. Pomidory pokroić w większą kostkę, cebulę w drobną, posolić, posypać pieprzem i wymieszać.
    Awokado obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i smażyć na gorącym tłuszczu do momentu aż się lekko przyrumieni i zmięknie, przed końcem posypać czosnkiem granulowanym.
    Przestudzić, pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z pomidorami, wierzch sałatki posypać orzechami i posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy