Zdarzyło mi się kupić twarde awokado, a jak wiadomo twarde nie jest zjadliwe...no więc spróbowałam "ugryźć" go z innej strony, pokroiłam w plastry i usmażyłam, o dziwo...udało się, owoc zmiękł :)
15 min
Składniki:
2 pomidory malinowe + posiekana szalotka
•1/2 twardego awokado + 1/3 łyżki soku z cutryny do jego skropienia
•łyżka oliwy do smażenia
•szczypta czosnku granulowanego + sól morska + świeżo mielony pieprz
•łyżka posiekanych orzechów włoskich
•gałązka koperku
Sałatka pomidorowa ze smażonym awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory pokroić w większą kostkę, cebulę w drobną, posolić, posypać pieprzem i wymieszać.
Awokado obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i smażyć na gorącym tłuszczu do momentu aż się lekko przyrumieni i zmięknie, przed końcem posypać czosnkiem granulowanym.
Przestudzić, pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z pomidorami, wierzch sałatki posypać orzechami i posiekanym koperkiem.
Komentarze