Sałatka pomidorowa z pastą Ajvar, serem mozzarella i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatka, obiadowa i nie tylko, przygotowana z pomidorów rzymskich z dodatkiem warzyw, jabłka i świeżych ziół, z delikatną anyżową nutą. Pikantna pasta Ajvar, ser mozzarella oraz prażone fistaszki nadają potrawie wyrazistości i charakteru.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g pomidorów rzymskich
    240 g gotowanego zielonego groszku (świeży, mrożony lub z konserwy)
    1 duża obrana biała cebula (160 g)
    1 duże słodko – winne jabłko (210 g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej mięty
    80 g sera mozzarella (w formie wiórek)
    100 g prażonych orzechów ziemnych
    3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżeczki pikantnej pasty Ajvar
    ½ łyżeczki mielonego anyżu
    1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok Przystawki

Sałatka pomidorowa z pastą ajvar, serem mozzarella i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka pomidorowa z pastą Ajvar, serem mozzarella i orzechami 1. Cebulę posiekać i przełożyć do miski. Następnie wymieszać z pastą Ajvar, cukrem i szczyptą soli – pozostawić na co najmniej 20 min.
  • Sałatka pomidorowa z pastą Ajvar, serem mozzarella i orzechami 2. Do zamarynowanej cebuli dodać pokrojone na małe kawałki pomidory, groszek oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko.
  • Sałatka pomidorowa z pastą Ajvar, serem mozzarella i orzechami 3. Do zawartości miski dołożyć posiekane zioła, ser, fistaszki i anyż. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem oliwy/oleju, soku z cytryny oraz przypraw do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować