Sałatka, obiadowa i nie tylko, przygotowana z pomidorów rzymskich z dodatkiem warzyw, jabłka i świeżych ziół, z delikatną anyżową nutą. Pikantna pasta Ajvar, ser mozzarella oraz prażone fistaszki nadają potrawie wyrazistości i charakteru.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
800 g pomidorów rzymskich
240 g gotowanego zielonego groszku (świeży, mrożony lub z konserwy)
1 duża obrana biała cebula (160 g)
1 duże słodko – winne jabłko (210 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
80 g sera mozzarella (w formie wiórek)
100 g prażonych orzechów ziemnych
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki pikantnej pasty Ajvar
½ łyżeczki mielonego anyżu
1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka pomidorowa z pastą ajvar, serem mozzarella i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i przełożyć do miski. Następnie wymieszać z pastą Ajvar, cukrem i szczyptą soli – pozostawić na co najmniej 20 min.
2.Do zamarynowanej cebuli dodać pokrojone na małe kawałki pomidory, groszek oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko.
3.Do zawartości miski dołożyć posiekane zioła, ser, fistaszki i anyż. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem oliwy/oleju, soku z cytryny oraz przypraw do smaku.
Komentarze