Sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie oraz doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. Sos czosnkowy podkreśla smak całości, lecz jeśli użyjecie samego majonezu - też będzie pysznie.
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
1 kg pieczarek
200g żółtego sera
1 puszka kukurydzy
1 por (biała część; średni)
Sos:
4-5 łyżek majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sałatka pieczarkowo-serowa z kukurydzą i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki ugotować w osolonej wodzie i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos.
Majonez połączyć z jogurtem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Wszystkie składniki wymieszać z sosem oraz ewentualnie doprawić do smaku.
Gotową sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Komentarze