Sałatka pieczarkowo-kabaczkowa

0 (0 ocen)

Lekka, odświeżająca sałatka bez ciężkiego sosu to doskonały dodatek do dań rybnych i mięsnych.

Składniki:

  • 2 szt. kabaczków
    4-5 szt. pieczarek
    2 stołowe łyżki orzeszków pinii
    8 szt. pomidorków cherry
    1 szt. sałaty (maslowa)
    świeżo mielony pieprz

    Sos:
    3 stołowe łyżki oliwy z oliwek
    sok z cytryny (1/2 cytryny)
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli 2-3 ząbki czosnku

Sałatka pieczarkowo-kabaczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój kabaczki oraz pieczarki na plastry o grubości w przybliżeniu 4-5mm.
  • 2. Rozgrzej patelnie grillową. Podsmażaj warzywa z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru. Wyłóż je na talerz, przypraw solą i pieprzem i skrop oliwą z oliwek.
  • 3. Wyłóż liście sałaty na talerzu, na niej ułóż kabaczki, pieczarki, przekrojone pomidorki cherry oraz orzeszki pinii. Całość polej sosem.
  • 4. Przygotowanie sosu:
    W moździerzu rozgnieć ząbki czosnku z solą i cukrem. W miseczce przygotuj oliwe z oliwek, dodaj sok z cytryny a następnie dodaj pozostałe składniki.

Porady

Zamiast kabaczków możesz użyć cukinii.

Komentarze

Podobne przepisy