Sałatka pieczarkowa a'la ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone pieczarki przyprawiamy pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy.
2.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Do białek dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy.
3.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu, mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy.
4.Na blaszce, desce układamy obok siebie 9 krakersów (3x3)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę pieczarkową, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa krakersów. Na wierzch wykładamy masę z białek, na nią żółtka i posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze