Sałatka dzisiejsza składa się z tylko z kilku składników + sól i pieprz oraz majonez.
Prosta i szybka w przygotowaniu, a za razem bardzo smaczna i pożywna.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
pieczarki około 500 g,
jajka 6 szt,
szczypiorek 1/2 pęczka,
majonez według uznania,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo;
jajka przepiórcze 4 ,
grzybki marynowane do dekoracji,
Sałatka pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w większe kawałki.
Po oczyszczeniu i pokrojeniu podsmażyć na maśle klarownym do miękkości.
Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą, obrać, a następnie pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do miski doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać.
Do sałatki dodać majonez ponownie wymieszać do połączenia składników.
W niskiej salaterce ułożyć oczyszczone, wypłukane i osuszone liście sałaty, na liściach ułożyć sałatkę, udekorować połówkami jajek przepiórczych , grzybkami oraz szczypiorkiem.
Komentarze