Sałatka pełna smaków

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bogata smakowo jak i kolorystycznie. Pyszna sałatka z zabawną dekoracją doskonale wkomponuje się w wielkanocny klimat.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szkl kaszy bulgur z vermiteli
    4 szkl wody
    1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem
    kilka różyczek brokuła
    1/2 puszki białej fasoli
    1/2 czerwonej papryki
    1 małe jabłko
    4 ogórki kiszone
    1/2 puszki kukurydzy
    kawałek pora
    pieprz cayenne
    sól himalajska
    5 łyżek majonezu
    1 łyżka musztardy sarepskiej

    dekoracja:
    4 jajka
    1 plasterek wędliny
    2 łyżki fasoli czerwonej z puszki
    natka pietruszki
    szczypiorek
    2 liście pora
    2 wykałaczki



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka pełna smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Zostawiamy aby dobrze przestygła. Marchewkę z groszkiem oraz brokuły gotujemy na parze. Paprykę, jabłko, ogórki i pora kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy dwie różyczki brokuła do dekoracji, resztę kroimy. Do dużej miski wrzucamy wyżej wymienione składniki. Dodajemy fasolę, kukurydzę, majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do tortownicy. Ja użyłam tej o średnicy 21 cm. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy dekorację.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. W dwóch odkrawamy szerszy koniec. Za pomocą wykałaczek łączymy jajka. Z wędliny wycinamy uszy, ręce, nogi i jeden ogonek. Szczypiorek i natkę pietruszki szatkujemy. Liście pora kroimy w paski, trochę dłuższe od wysokości tortownicy. Sałatkę wyjmujemy w lodówki. Nożem oddzielamy od brzegu. zdejmujemy obręcz. Boki smarujemy cienka warstwa majonezu. Oklejamy je paskami z pora. Powierzchnię sałatki obsypujemy natką ze szczypiorkiem. Układamy jajka. Doklejamy uszy, kończyny. Jednemu zajączkowi doklejamy ogonek a drugiemu robimy oczy z czerwonej fasoli. Brokuły układamy jako krzaczki, z fasoli robimy kilka kupek kamieni. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy jeszcze do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Jajka Kukurydza Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować