Sałatka: pekinka i spółka z dodatkiem owoców liczi

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Kolorowa smaczna, lekka sałatka-idealna do obiadu lub do pracy czy uczelnię, serdecznie polecam:)

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag kapusty pekińskiej
    1 pomidor
    1 mały ogórek konserwowy
    1/2 czerwonej cebuli
    1/4 żółtej papryki
    4 owoce liczi
    1 czubata łyżka śmietany 12%
    1,5 łyżki majonezu
    1,5 łyżki soku z cytryny
    1,5 łyżki soku z pomarańczy
    2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka: pekinka i spółka z dodatkiem owoców liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustkę przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ją. Pokroić w cienkie piórka. Przełożyć do miski i lekko palcami rozwarstwić kapustę. Pomidora umyć i osuszyć. Pokroić w dosyć grubą kostkę i dodać do kapusty. Ogórka także grubo pokroić. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Paprykę umyć i pokroić w drobną kosteczkę.Razem z cebulką dodać do reszty składników. Owoc liczi delikatnie zgnieść dłonią aby pękła skorupka. Skorupkę zdjąć i wyciąć "serce" liczi. Owoc w miarę możliwości pokroić w cienkie słupki, dodać do reszty składników. Przyprawić solą i pieprzem i delikatnie palcami wymieszać warzywa. W osobnej miseczce wymieszać majonez ze śmietaną i sokami dokładnie za pomocą trzepaczki. Sosik przelać do sałatki i delikatnie wymieszać. Odstawić na godzinkę do lodówki. Przed podaniem posypać koperkiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować