Sałatka paprykowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealnie nadaje się na obiad jako danie z mięsem do ryżu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 kg papryki
    6 średnich cebul
    Garść soli
    1 cukinia
    4 marchewki
    20 dkg fasoli szparagowej
    Sos:
    1 szklanka wody
    1 szklanka oleju
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2o ziarenek ziela angielskiego
    kilka listków laurowych
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 200g
    2 puszki kukurydzy
    2 łyżki sosu Tao Tao
    1 główka czosnku
    kilka goździków

Sałatka paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0klx2h2 1. Paprykę umyć , wydrążyć nasiona, pokroić w paski, wymieszać z solą i odstawić na 2 godz
  • image-215w2j8 2. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
  • 3. Cukinie obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. Oczyścić, zetrzeć na tartce jarzynowej o grubych oczkach. Szparagówkę oczyścić , odciąć korzonki. Cukinię, marchew i szparagówkę blanszować w osobnych naczyniach.
  • image-0is7f5v 4. Sos zagotować , wrzucić paprykę , cebulę, cukinię, szparagówkę ,mieszając gotować 15 min
  • 5. Słoiki wyparzyć i wysuszyć. Gorąca sałatkę nakładać do słoików , zakręcić , nie pasteryzować.

Porady

Sałatkę można zrobić w dwu wersjach. Można nie dodawać cukinii, marchewki i fasolki szparagowej. W tej wersji nie bardzo nadaje do ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy