Sałatka owocowo - warzywna

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekka wiosenna sałatka, przyjemnie chrupiąca. Owoce nadają sałatce świeży i orzeźwiający smak.

  • 30 min

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
    1 świeży ogórek
    1 jabłko
    3 mandarynki
    pęczek rzodkiewek
    puszka kukurydzy
    4 łyżki majonezu
    1 łyżka likieru pomarańczowego
    sok z cytryny
    sól, pieprz

Sałatka owocowo - warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Wysuszoną sałatę rwiemy na małe kawałki. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Obrane jabłko kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane mandarynki dzielimy na cząstki, rzodkiewkę kroimy na plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 2. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, przyprawiamy likierem, solą i pieprzem. Wierzch sałatki polewamy ozdobnie majonezem.

Porady

Jeśli sałatkę mają jeść dzieci, to likier można zastąpić sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy