Sałatka owocowa z winem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

przy karnawałowych szaleństwach przyda się trochę witamin podanych w zimnym i orzeźwiającym deserze

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - melon Cantalupe: 0.5 sztuki
    - arbuz: 0.5 kilograma
    - kiwi: 3 sztuki
    - pomarańcza: 2 sztuki
    - banan: 2 sztuki
    - wino białe deserowe (można też użyć musującego): 1 szklanka
    - bita śmietana - do ozdoby (niekoniecznie!): 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wina

Sałatka owocowa z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce powinny być dojrzałe i słodkie :-)
    Z miąższu melona i arbuza wyciąć kuleczki specjalną łyżeczką albo pokroić je w kostkę. Pomarańcze obrać i wyfiletować - wyciekający sok zachować. Kiwi obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Banana obrać, pokroić w plasterki albo kostkę - skropić sokiem, który wyciekł nam przy filetowaniu pomarańczy. Owoce przełożyć do misy, zalać winem, wstawić do lodówki na 1-2 godziny - w tym czasie kilka razy delikatnie przemieszać aby wszystkie owoce przeszły aromatem wina. Podawać mocno schłodzone. Można, jako dodatek, podać bitą śmietanę, ale nie jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sałata Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować