Sałatka owocowa w ananasie.

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Pyszna, kolorowa i pełna witamin.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 świeże ananasy
    • 2-3 duże jabłka
    • 4 dojrzałe kiwi
    • 2 banany
    • 1 pomarańcza
    • 2 brzoskwinie
    • Po 15 dag jasnych i ciemnych winogron
    • Rodzynki
    • 2 łyżki miodu płynnego
    • ¼ szklanki przegotowanej wody
    • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
    • Świeża melisa do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka owocowa w ananasie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasy przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Przy skórce pozostaw około 1,5 cm miąższu.
  • 2. Jabłka umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
  • 3. Kiwi i banany obierz ze skóry, pokrój w talarki.
  • 4. Winogrona umyj, osusz, oderwij od gałązek. Większe kulki przekrój na pół.
  • 5. Brzoskwinie umyj, osusz, pokrój na pół, usuń pestki i, miąższ pokrój na cząstki.
  • 6. Pomarańczę obierz ze skóry. Pokrój ją na plastry. Jeśli błony w niej są wyjątkowo grube, podziel pomarańczę na cząstki, a następnie usuń błony.
  • 7. Jabłka i banany skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  • 8. Pokrojone owoce połącz, dodaj rodzynki. Przegotowaną wodę wymieszaj z miodem. Uzyskanym w ten sposób sosem polej owoce, wymieszaj.
  • 9. Owocową sałatką wypełnij połówki ananasa. Udekoruj listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować