Sałatka ogórkowa w zalewie słodko kwaśnej

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka przygotowana na wzór sałatki szwedzkiej z dodatkiem rodzynek. To sałatka dla łasuchów ogórków. Można od razu przygotować więcej – bo jest naprawdę smaczna.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg ogórków średniej wielkości
    1 łyżka soli
    Mieszanka suszonych warzyw do ogórków konserwowych
    4 łyżeczki, płaskie rodzynek
    Zalewa:
    5 łyżek dużych octu
    25 łyżek wody
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z ogórków

Sałatka ogórkowa w zalewie słodko kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ogórki opłukać, osuszyć, pokroić w plastry(około 2 milimetrowe), zasypać solą, odstawić na 3 godziny. Następnie osączyć na durszlaku. Do wyparzonych słoików dodać 1 łyżeczkę mieszanki warzyw, rodzynek oraz plastry ogórków. Składniki na zalewę zagotować, zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować około 10 minut. Po pasteryzacji słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Porady

1. do sałatki można dodać kilka plastrów młodej marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować