Sałatka przygotowana na wzór sałatki szwedzkiej z dodatkiem rodzynek. To sałatka dla łasuchów ogórków. Można od razu przygotować więcej – bo jest naprawdę smaczna.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1 kg ogórków średniej wielkości
1 łyżka soli
Mieszanka suszonych warzyw do ogórków konserwowych
4 łyżeczki, płaskie rodzynek
Zalewa:
5 łyżek dużych octu
25 łyżek wody
5 łyżek cukru
Sałatka ogórkowa w zalewie słodko kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ogórki opłukać, osuszyć, pokroić w plastry(około 2 milimetrowe), zasypać solą, odstawić na 3 godziny. Następnie osączyć na durszlaku. Do wyparzonych słoików dodać 1 łyżeczkę mieszanki warzyw, rodzynek oraz plastry ogórków. Składniki na zalewę zagotować, zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować około 10 minut. Po pasteryzacji słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Porady
1. do sałatki można dodać kilka plastrów młodej marchewki.
Komentarze