Sałatka ogórkowa pikantna pasteryzowana

0 (0 ocen)

Przedstawiam kolejny przepis od "starszego pokolenia" ;) Idealny na wykorzystanie przerośniętych ogóreczków, których nie da się zakisić ;)UWAGA! Podczas przygotowania grozi podjadaniem :D

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    25 dag cebuli
    25 dag marchewki
    10 dag pietruszki (korzeń i natka)
    główka czosnku
    1/2 szk cukru
    1/2 szk octu 10%
    3/4 - 1 szk oliwy/oleju
    8 dag soli
    16 ziarenek ziela angielskiego
    16 ziarenek pieprzu
    8 goździków

Sałatka ogórkowa pikantna pasteryzowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić w talarki, cebulę, marchewkę oraz pietruszkę posiekać, czosnek zaś wycisnąć.
    Z pozostałych składników przygotować marynatę.
    W większej misce wymieszać dokładnie marynatę i przygotowane warzywa. Pozostawić na 2h. Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut

Porady

Ja przygotowuję 8 słoików, tak by do każdego słoika trafiło po 2 ziarenka pieprzu i ziela oraz goździk. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy