Sałatka ogórkowa pasteryzowana

0 (0 ocen)

Przepis na te pyszne ogóreczki dostałam od babci mojego narzeczonego ;) Jako ze zwykle zapominam o porze zbiorów - dopiero, gdy ogórki osiągają wielkość cukinii lodują w kuchni, wykorzystuję ją co roku. W dodatku przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    2 szt cebuli
    2 łyżeczki pieprzu mielonego
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1/2 szk oliwy/oleju
    1/2 szk octu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sałatka ogórkowa pasteryzowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić w talarki, cebulę posiekać.
    Z pozostałych składników przygotować marynatę.
    W większej misce wymieszać dokładnie marynatę i ogórki.
    Tak przygotowane ogórki przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut

Porady

Idealne na zimę, idealne do obiadu, idealne do podjadania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy