Sałatka obiadowa z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy w kostkę. Zasypujemy 1 łyżką soli. Odstawiamy na 1 godzinę.
2.Cebulę obieramy i kroimy na drobną kosteczkę, marchew również obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy i po usunięciu gniazd nasiennych również kroimy na drobną kostkę. Koper płuczemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno.
Wszystkie warzywa mieszamy z cukinią, odciskamy i zostawiamy na 2 godziny
3.Zalewę przygotowujemy mieszając ocet, olej i cukier.
4.Po wskazanym wyżej czasie sałatkę upychamy ciasno do słoików i zalewamy zalewą. Do słoika wchodzi niewielka ilość zalewy.
5.Słoiki zakręcamy i gotujemy 15 minut.
Porady
Sałatka gotowa jest do spożycia po wystudzeniu. Może być przechowywana przez długi okres czasu.
Komentarze