sałatka obiadowa z cukinii

4.5 (149 ocen)

  • 3 godz. 15 min

Sałatka idealna do obiadu "na szybko". Wystarczy otworzyć słoik.

  • 3 godz. 15 min

Składniki:

  • • 2 kg cukinii
    • 30 dag cebuli
    • 30 dag marchwi
    • ½ kg papryki
    • Pęczek kopru zielonego
    • 1/3 szklanki octu 10%
    • ½ szklanki oleju
    • ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Sałatka obiadowa z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w kostkę. Zasypujemy 1 łyżką soli. Odstawiamy na 1 godzinę.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kosteczkę, marchew również obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy i po usunięciu gniazd nasiennych również kroimy na drobną kostkę. Koper płuczemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno.
    Wszystkie warzywa mieszamy z cukinią, odciskamy i zostawiamy na 2 godziny
  • 3. Zalewę przygotowujemy mieszając ocet, olej i cukier.
  • 4. Po wskazanym wyżej czasie sałatkę upychamy ciasno do słoików i zalewamy zalewą. Do słoika wchodzi niewielka ilość zalewy.
  • 5. Słoiki zakręcamy i gotujemy 15 minut.

Porady

Sałatka gotowa jest do spożycia po wystudzeniu. Może być przechowywana przez długi okres czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować