Polecam ten przepis-sałatke robie juz 3 rok z kolei i zawsze ekspresowo znika w zimie. Smaczna i aromatyczna- smak pomidorowo -cebulowo-opienkiowy -polecam!!
60 min
Składniki:
OKOŁO 1 kg kapeluszy opieniek
2 duże cebule
1/3 szkl. oleju
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30%dobrek jakości
1 łyżka soli do obgotowania grzybów
1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
0.5 łyżeczki Vegety
pieprz czarny
Sałatka na zimę z opienek w koncentracie pomidorowym(smazone z koncentratem i cebula) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1Opieńki - same kapelusze - myjemy, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy5 min. i odcedzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w małe półplasterki.
2ZALEWA:
Składniki zalewy nalezy wrzucić do garnka i gotować 10 min. pod przykrycieM. Potem przecedzić. W rondlu rozgrzać olej, lekko zeszklić cebulę, chwilę smażyć, dodać grzyby, smażyć ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło. Wlewamy zalewę, dodajemy koncentrat, pieprz i vegetę, zagotowujemy i dusimy kilka minut
3 Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy15 min.. Potem odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do piwnicy, Smacznego!!!
Porady
Większe sztuki opienek możemy pokroić na mniejsze kawałki.
Komentarze