SAŁATKA „NA ZDROWIE”

0 (0 ocen)

Sałatkę nazwałam w ten sposób, ponieważ zawiera składniki, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Sałata jest niskokalorycznym, lekkim i bardzo zdrowym warzywem. Orzechy często bywają określane jako „żywność mózgu ”. Kalarepa zaś pozwala obniżyć cholesterol.

Składniki:

  • Kilka liści sałaty (lodowej, pekińskie lub rukoli, może być też mix sałat)
    ½ kalarepy
    Mała marchewka
    Garść orzechów włoskich
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    Szczypta pieprzu

Sałatka „na zdrowie” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę oraz marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Sałatę pociąć na kawałki.
    Tak przygotowane składniki połączyć, dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać.
    Oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, miód i pieprz wymieszać razem. W ten sposób powstanie sos, którym należy polać sałatkę.

Porady

Sałatkę można podawać samą, z pieczywem lub jako dodatek do dania głównego Polecam!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy