Sałatka na wiosnę

0 (0 ocen)

zdrowa sałatka z cennymi witaminami, w sam raz na wiosenną dietę

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
    5 rzodkiewek
    100 g serka w kostkach typu greckiego
    100 g szynki w plasterkach
    główki z jednego pęczka szparagów
    1 czerwona cebula
    1 duży pomidor
    3/4 szk jogurtu naturalnego
    1 sos tysiąca wysp ( w proszku )

Sałatka na wiosnę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
    Wrzucić główki szparagów i blanszować około minuty.
    Wyjąć je łyżką cedzakową i wrzucić do zimnej wody.
    Po chwili odcedzić.
    Jogurt dokładnie wymieszać z sosem i odstawić.
    Pomidora umyć, pokroić w sporą kostkę.
    Cebulę obrać, pokroić w plasterki a potem oddzielić każdy plasterek robiąc kółeczka.
    Rzodkiewki pokroić w plasterki.
    Na półmisku lub dowolnym dużym talerzu ułożyć sałatę.
    Następnie układać rzodkiewkę, cebulę i pomidory.
    Plasterki szynki przekroić wzdłuż na pół, zwinąć w rożki i ułożyć na sałacie.
    Ser odsączyć z zalewy i posypać na wierzch.
    Na koniec dodać główki szparagów i polać sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy