Dziś polecam Wam szybką w przygotowaniu i smaczną sałatkę na szpinaku. Ekspresowa sałatka na śniadanie, kolację, do zabrania w słoiku na jakiś wypad na łono natury czy po prostu gdy zgłodniejemy.
5 min
Dla 1 osoby
Składniki:
1 garść świeżego szpinaku
1/4 gruszki
1 kawałek sera zagrodowego korycińskiego Bielec z brushettą ( ok. 60 g )
1 łyżeczka kaparów
kilka paseczków czerwonej papryki
1 plasterek cebuli ( rozdzielić krążki )
1 szczypta czarnuszki
2 szczypty białego sezamu
dressing :
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
ocet ryżowy do smaku
Sałatka na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak umyć i osuszyć.
Składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Gruszkę obrać.
Pokroić ją i ser na kawałeczki.
Szpinak rozłożyć na talerzu, następnie dodać gruszkę, ser, paprykę i cebulę oraz kapary.
Sałatkę polać przygotowanym sosem i na koniec posypać ją sezamem i czarnuszką.
Komentarze