Sałatka na rukoli z brokułem, jajkiem i bakaliami

4.5 (201 ocen)

  • 15 min

Sałatka smakuje rewelacyjnie i jeżeli nie przepadacie za rukolą - takie zestawienie smaków może zdziałać cuda - zmienicie zdanie już po pierwszym kęsie! Jest idealna na lekką i sytą przekąskę oraz wspaniale nadaje się do grillowanego mięsa

  • 15 min

Składniki:

  • (1 duża porcja)
    2 garście rukoli
    1 jajko
    kilka różyczek brokuła
    1/2 czerwonej cebuli (małej)
    60g sera pleśniowego (dowolnego)
    Dodatkowo:
    3 orzechy włoskie
    1 łyżka orzeszków pinii
    1 łyżeczka suszonej żurawiny
    kilka lisków świeżej bazylii
    pieprz/czarnuszka (opcjonalnie)
    Sos:
    3-4 łyżki oleju (najlepiej dobrej jakości)
    1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego
    1 łyżeczka miodu (płaska)
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka na rukoli z brokułem, jajkiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pj6wsb 1. Rukolę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Brokuła ugotować na parze, a jajko na twardo.
  • 2. Przygotować sos.
    Czosnek przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać) i dokładnie połączyć z resztą składników.
    Doprawić do smaku.
  • 3. Na talerzu rozsypać rukolę.
    Na środku ułożyć plasterki jajka, obok brokuła i kawałki sera pleśniowego.
    Całość obłożyć piórkami cebuli, a następnie polać sosem.
    Sałatkę posypać orzechami (włoskimi i pinii), żurawiną i opcjonalnie oprószyć pieprzem.
    Ozdobić listkami świeżej bazylii.
  • 4. Sałatkę przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem.

Porady

Jeśli nie przekonuje Was orzechowy smak rukoli, dodajcie do sałatki roszponkę bądź sałatę lodową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Jajka Rukola Sałata Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować