Sałatka na lodowej z pieczoną kaczką, awokado, oliwkami i cieciorką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Polecam, bardzo smaczna. Pieczona kaczka jest pyszna i dobrze pasuje do pozostałych składników.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g pieczonej kaczki ( może być pierś albo udko )
    1/2 sałaty lodowej
    1/2 dojrzałego awokado
    12-14 oliwek czarnych
    60 g cieciorki z puszki
    2 łyżki pestek słonecznika

    4 łyżki oleju rzepakowego cytryna bazylia
    łyżeczka miodu
    łyżeczka musztardy sarepskiej
    2 łyżki soku z cytryny
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Pesto

Sałatka na lodowej z pieczoną kaczką, awokado, oliwkami i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę lodową pokroić/poszarpać na małe kawałki. Umyć, odwirować i ułożyć na półmisku. Na wierzchu ułożyć mięso kaczki pokrojone na małe cząstki. Dodać kawałki awokado wybierane łyżeczką. Dodać pokrojone czarne oliwki i cieciorkę odsączoną na sicie. Posypać pestkami słonecznika, które można wcześniej uprażyć na suchej patelni.
    Składniki na sos wymieszać razem.
    Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem.
    Smacznego.

Porady

Pestki słonecznika można uprażyć na suchej patelni. Polecam cieciorkę w małych puszeczkach 60 g. Zamiast kaczki można dodać kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować