Sałatka na krakersach "jak ciasto"

4.5 (141 ocen)

Przepis zachwycił mnie u Pani Doroty W.,Za pierwszym razem zrobiłam ją z makrelą w sosie pomidorowym... wyszła równie smaczna i pięknie wyglądająca... u nas pojawia się bardzo często i zawsze zachwyca i zaskakuje... pozwalam więc sobie zapisać ten przepis w tutejszej książce kucharskiej ;) Dziękuję!

Składniki:

  • 12 porcji:
    36 krakersów
    makrela w sosie pomidorowym (2 puszki)
    6 jajka
    10-15dkg sera żółtego
    kilka łyżek majonezu
    sól, pieprz
    słodka papryka (w proszku)
    rzeżucha (lub szczypiorek)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Jajko Ser

Sałatka na krakersach "jak ciasto" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy białka. Dodajemy około 3 łyżki majonezu, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
    Żółtka trzemy także na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy.
  • 2. Ser żółty trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy około 4 łyżki majonezu, dodajemy słodką paprykę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Makrelę w sosie pomidorowym dokładnie rozdrabniamy widelcem.
  • 4. Na tacy układamy 12 krakersów, jeden obok drugiego. Wykładamy na to masę z sera. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów, następną warstwą jest rozdrobniona makrela.
    Na rybę wykładamy ostatnią warstwę krakersów, masę z białek i na wierzch starte żółtka. Całość posypać rzeżuchą albo szczypiorkiem.
  • 5. Sałatkę odstawić na około 2 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makrela Ryby Sałata Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować